Variationer i U-værdien for døre.
Daloc tilbyder ståldøre med en U-værdi fra 1,0, og den brandklassificerede dørmodel Y30/Y33 tilbydes med en U-værdi fra 1,4. Præcis beregning af Dalocs dørmodellers U-værdi udføres i laboratoriemiljø af det uafhængige testinstitut RISE.
Nogle dørproducenter oplyser kun teoretiske U-værdier for referencedøre, hvilket ikke afspejler virkelige døres U-værdi. Sådan gør Daloc ikke. U-værdien kan blive påvirket af kundespecifikke valg, for eksempel beslåning med ekstra lås, el-slutblik og forstærkninger. Afhængigt af de valgte beslag, i hvilken kombination de benyttes og selve dørmodellen, vil U-værdien blive påvirket i forskellig grad. Kundespecifikke valg kan også medføre, at dørens U-værdi mærkes med ”npd” (no performance determined) i overensstemmelse med kravene for yderdøre i EN 14351-1.
Yderdøre udgør normalt en meget lille del af en bygnings samlede klimaskærm, og disse døre vil derfor kun have en minimal indvirkning på ejendommens energiforbrug.
Som udgangspunkt øges energiforbruget for en dør i normal størrelse med ca. 25 kWh/år for hver tiendedel lavere U-værdi.
U-værdi i forhold til lufttæthed.
U-værdien er et mål for isoleringsevnen. U-værdien for døre skal enten beregnes i henhold til den europæiske standard EN 10077-1 eller laboratorietestes i henhold til EN 12567-1. I begge tilfælde skal betingelserne være ideelle, dvs. at den kolde luft på ydersiden ikke må trænge ind gennem mellemrummet mellem dørblad og karm, uanset dørens egentlige evne til at forhindre træk.
I praksis er lufttæthed imidlertid vigtigere end dørenes U-værdi fra et energimæssigt synspunkt. Normalt er det dyrere at opvarme kold udendørs luft, som trænger ind gennem en utæt dør, end hvad selve dørens U-værdi kan bidrage med.
En dørs evne til at forhindre træk måles i henhold til den europæiske standard EN 1026 og inddeles i lufttæthedsklasserne 1-4 i henhold til standarden EN 12207. Klasse 1 er dårligst, klasse 4 er bedst. Y30- og Y40-serien fra Daloc har den højeste lufttæthedsklasse 4.
Selv ved test med forskelligt klima på hver side, testklima D (+23° på den varme side, -15° på den kolde side), i henhold til EN 1121, har Dalocs døre den højeste lufttæthedsklasse 4. Bemærk, at mange dørproducenter kun tester deres dørmodeller i opvarmet ens klima på hver side. Men for at opnå lufttætte døre kræves en formstabil dørkonstruktion, og ved forskelligt klima på hver side har især trædøre problemer med formstabiliteten, mens ståldøre ikke påvirkes i lige så høj grad af vejr og vind.
Som udgangspunkt øges energiforbruget for en dør i normal størrelse med ca. 800 kWh/år for en utæt dør i klasse 1 i forhold til en tæt dør i klasse 4.
Det bedste ud fra et energimæssigt synspunkt er altså en dør med høj lufttæthedsklasse, som er testet med forskelligt klima på hver side (+23/-15), og som også har en lav U-værdi.